Omkeuren

Omkeuren hoe, wat en waar?

Omkeuren

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om ook een helm te dragen op een snorscooter. Een snorscooter is een scooter met een blauwe kentekenplaat.
Helaas vervalt voor veel mensen het vrije gevoel van zonder helm rijden op een snorscooter nu. Door de helmplicht wil een grote groep hun scooter laten omkeuren van 25 naar 45km/u.

Scooterhill heeft een RDW erkenning en is dus bevoegd om deze keuring uit te voeren en aan te melden bij het RDW. 

Hoe gaat dat omkeuren in zijn werk?

 • Voor het omkeuren maak je een afspraak bij Scooterhill. Wellicht is het handig om dit te combineren met een onderhoudsafspraak. Het omkeuren kunnen wij doen voor vrijwel alle merken. Geef bij het maken van de afspraak aan om welk kenteken, merk en type scooter het gaat, zodat wij je gelijk kunnen vertellen of dit bij ons mogelijk is. Sommige scooters mogen nl alleen door de RDW keuringsstation gekeurd worden. Dit geldt o.a. voor scooters die een zogenaamde WOK status (Wacht Op Keuren) hebben.
 • Via de RDW site kunt je zelf controleren of je scooter in aanmerking komt om omgekeurd te worden. Klik hier voor website.
 • Wij passen de constructiesnelheid aan en voeren keuring uit. Hierbij hoort onder andere een geluidsmeting en een snelheidsmeting. Uiteraard moet de scooter technisch in orde zijn en wordt op verschillende punten gecontroleerd zoals: banden, verlichting, vering, remmen functie, spiegel, claxon enz.
 • Zodra je voertuig is gekeurd, melden wij dit aan bij de RDW.
  Je mag vanaf dat moment enkel via de kortste route naar huis rijden. Je kunt niet de weg op met de scooter, want de huidige kentekenplaat is niet meer geldig. 
 • Maak ook een melding bij je verzekering zodra je scooter is goedgekeurd, zodat je verzekerd bent en blijft onder de juiste voorwaarden. Je scooter is vanaf deze datum tenslotte geen snorfiets meer maar een bromfiets.
 • Vervolgens moet je geduld hebben tot de melding van omkeuring in het kentekenregister is opgenomen. Daarna ontvang je het nieuwe kentekenbewijs thuis. Dit kentekenbewijs (kentekencard) stuurt het RDW naar het adres van de persoon die het voertuig op naam heeft staan. Je krijgt geen nieuwe 9-cijferige tenaamstellingscode!
 • Met dit nieuwe kentekenbewijs en de ‘oude’ blauwe plaat én je legitimatiebewijs moet je zelf een nieuwe kentekenplaatje bestellen bij:
  Fource Automotive
  Minervum 7286
  4817 ZM  Breda
  Let op! Vergeet niet de blauwe plaat in te ruilen! Zonder inlevering van de blauwe plaat krijgt je geen gele mee!
  Het kenteken (cijfer-lettercombinatie) blijft hetzelfde.
 • Pas nadat de gele bromfietskentekenplaat gemonteerd is, mag je weer gebruik maken van de scooter op de openbare weg!

Is dat omkeuren iets voor mij?

Bekijk de volgende punten en bedenk of dit omkeuren wel iets voor jou is.

 • Ben je een stadsrijder dan ben je beter af met een snorfiets op de fietspaden. Moet je grotere stukken rijden is het fijner met een bromscooter.
 • Wel of niet op het fietspad
  Binnen de bebouwde kom mag je niet met je bromscooter op het fietspad rijden. Brommers rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken.
  Snorscooters moeten op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.
 • Buiten de bebouwde kom
  Op steeds meer plaatsen worden borden geplaatst dat de bromscooters over de rijbaan moeten rijden tussen het overige verkeer welke 50km/u of harder rijd. Dit vind niet iedereen een prettige plek op de weg.
  Bedenk daarom goed wat het beste bij jou past.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor constructiesnelheid verhogen varieert tussen € 65 tot € 650,- afhankelijk van het merk, type en het bouwjaar van de scooter.
Overige kosten om scooter technisch door de keuring te krijgen worden in overleg en vooraf met klant besproken.

Je scooter bij een RDW station laten keuren kost € 112,50

Kom bij ons langs en wij bespreken met je wat wij voor je kunnen doen en wat de te verwachten totaal kosten zullen zijn. Je scooter wordt dan snel omgekeurd.

Heb je nog vragen?

Mail ons dan gerust naar breda@scooterhill.nl. Vermeld in je mail kenteken, merk, type, bouwjaar en km-stand van je scooter.

In overleg kunnen we ook je scooter ophalen en terugbrengen.

DEALER VAN